Åmotdammen

Adkomst og parkering

Med bil kjører du Rv159 og tar av mot Blystadlia og Løvenstad. Kjør Sandbekkvegen nedover, og ta til venstre i første kryss etter Løvenstad barnehage; på Blystadvegen. Etter kun 300 meter tar du enten til venstre og parkerer ved Sandbekkhallen, eller til høyre ved kunstgressbanen. Med kollektivt tar du buss 300, 300E eller 360 og går av på Sandbekkhallen. Fortsett veien mot skolen kun hundre meter, til du ser kunstgressbanen på høyre hånd. Stien begynner til høyre for kunstgressbanen. Løypen er merket helt til dammen.

Kort om Åmotdammen

Åmotdammen ligger i Østmarka, mellom Lørenskog og Rælingen i Viken fylke. Det er ca to kilometer rundt vannet, ligger 253 meter over havet og tar knappe 15 minutter å gå til fra parkeringsplassen ved Sandbekkhallen. Det er lagt opp til badeplasser rundt dammen, med sitteplasser mange steder rundt og toalett. Området blir også brukt til sportsfiske og friluftsliv. Frem til 1982 ble dammen benyttet som drikkevannskilde for Skedsmo. Fra dammen kan du også gå til blant annet Bjønnåsen, Marikollen og Ramstadslottet.

Navnet til dammen kommer av Åmot-gårdene som ligger ved samløpet (åmotet) mellom Leira og Nitelva. Skogen strakk seg fra gårdene og innover i Østmarka, og ved Åmotdammen hadde de satt opp ei sag. Dammen ble demmet opp seks meter, slik at vannet kunne føres til saga.

På vei fra Sandbekken foballbane til dammen går du forbi Sandbekkstua, eller Blystadhuset som det ble kalt tidligere. Dette er et av de eldste husene i Rælingen, sannsynligvis fra slutten av 1600 -tallet, men dette er litt usikkert. Huset ble blant annet brukt som hvileplass med salg av øl og annen alkohol for forbireisende. Veien forbi huset er fra oltiden, (Åsveien eller Kongeveien) og var en del av hovedåren mellom Oslo via Fredrikstad til København. Veien ble benyttet av kong Håkon Håkonsen på hjemreise fra Sverige i 1225, og Det Norske Postvesen som ble opprettet i 1647 brukte denne veien en gang i uka for å kjøre post fra København.

Vurdering

Åmotdammen er et langt og smalt tjern, godt tilrettelagt for bading med mange sitteplasser rundt samt toalett. Det er ikke mye til treningsøkt å bare gå hit, men det finnes flere stier videre innover hvis man ønsker en hardere treningsøkt.

Mer info finner du her

Når vi var her

08.03.2021

Adresse

Tømmervegen 2, 2006 Løvenstad

Reisetype

Vanskelighetsgrad

Annen info

Gratis parkering

Passer for

Vurdering

6/10

Annonse

Parkering

Kart

Tid (t/r)

0,25

timer

Distanse (en vei)

1

km

Høyde

247

moh

Stigning

54

m

Del denne turen på sosiale medier

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Annonse

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.